Nabewerkingsprogramma’s

Betaalde nabewerking programma’s

Photoshop en/of Lightroom.
De ene fotograaf werkt met lightroom, de ander werkt met photoshop CC. Je ziet de de meeste fotografen die in Lightroom werken toch even doorgaan in Photohop CC. Photoshop kan in lagen werken en Lightroom niet. Dat is voor de gevorderde “shoppers” wel handig.

Zelf gebruik ik Photoshop CC, dat zit samen met Lightroom in een abonnement, wat je per maand betaald ( € 12,09) . Veel fotografen gebruiken Lightroom, ik werk al jaren met Photoshop en ben dat gewend. Soms gaat iets in Lightroom makkelijker, zoals een horizon recht zetten, maar inmiddels gaat dat ook sneller bij Photoshop. Photoshop kan in lagen werken, waarbij je makkelijker een collage kan maken en de meervoudige belichting over elkaar heen kan zetten, maar eigenlijk werken beide prima. Het voordeel van het abonnement is dat je altijd de laatste updates krijgt. Lightroom zelf gebruik ik sporadisch. Let op dat je voor het juiste besturingsprogramma kiest, Windows of Mac en Nederlandstalig. 

Naast Photoshop CC heb je nog Photoshop Elements, dit is het kleine zusje van Photoshop CC. Photoshop CC is erg uitgebreid en met Photoshop Elements heeft de hobby fotograaf een goed bewerkingsprogramma. Photoshop Elements koop je dus als pakket en daar zitten geen updates bij. Je kan dit bv bij Bol.com kopen. Vaak mag je Photoshop elements op 2 plekken neerzetten, bv op de computer en op de laptop. Soms kan je en goedkopere versie aanschaffen, die kan ja maar op 1 plek neerzetten. Let op dat je voor het juiste besturingsprogramma kiest, Windows of Mac en Nederlandstalig. Elements is een prima photoshop programma voor de hobby fotograaf.

Gratis nabewerkingsprogramma’s

Daarnaast bestaat Picasa nog steeds, je kunt het nog steeds downloaden. Let wel even op de vinkjes als je het binnenhaalt, soms krijg je iets mee wat je niet wilt. Het wordt alleen niet geupdate.

Gimp is een online bewerkingsprogramma. Zie http://www.gimp.org/ 
Ik hoor goede berichten over Gimp, voor een workshop met filmpje over GIMP: http://zoom.nl/artikel/cursussen/22892-workshop-gimp.html

Pixlr is een online bewerkingsprogramma. Zie https://pixlr.comhttps://pixlr.com/nl/editor/  Pixlr heeft een interface die te vergelijken is met Photoshop: links de gereedschappen, bovenin de menubalk en rechts vensters voor je geschiedenis en lagen.

Zo zijn er nog meer gratis programma’s, je hebt in Windows het programma “Foto’s” waar je een beetje in kan bewerken, bv bijsnijden van de foto.

Apps
Inmiddels zijn er vele apps die je ook kan helpen, kijk maar bij Instagram of Snapseed.