Een foto kan een verhaal vertellen, maar is dit de waarheid? Zo zie je tijdens de corona maatregelen foto’s van volle stranden, maar klopt dit wel? Door middel van compositie, standpunt van de fotograaf of gebruik van een telelens kan een foto een heel ander beeld geven, dan dat het werkelijk is. Door inzoomen verschuift de achtergrond en het lijkt ineens drukker op het strand. Fotografeer eens van onder af, kikvors houding of juist van boven af, vogelperspectief. Het geeft een heel ander beeld.
Ik herinner me ten tijde van de MH17 een foto, waarop een Russische militair een knuffel vast houdt en laat zien aan de fotografen. Er werd met verontwaardiging op gereageerd. Een filmpje op Youtube liet een heel ander beeld zien. De fotografen vroegen aan de militair of hij de knuffel wilde tonen voor de foto. Na de fotosessie sloeg de man een kruis en werd de knuffel met veel respect neer gelegd. Zo zie je maar dat een foto een momentopname is en een ander verhaal lijkt te vertellen, dan dat het werkelijk is.
Het onderstaande filmpje laat de fotograaf Jimmy Kets zien, ten tijde van de terroristische dreiging in Brussel. Zijn de mensen bang om de straat op te gaan of juist niet? Jimmy Kets laat beiden zien. Het filmpje komt uit het Belgische programma Terzake uit 2015.